Chicagos historia
Chicagos historia börjar i mitten av 1700-talet då området där nuvarande Chicago är beläget beboddes av indianer, huvudsakligen Illini-indianer. Den första icke-indianska invånaren var Jean Baptiste Point du Sable från Haiti som bosatte sig i denna trakt på 1770-talet. Området blev en del av USA efter Grenville-överenskommelsen med indianer 1795 och år 1803 byggde man Fort Dearborn här. Under kriget mot England 1812 ubrändes fortet av indianer och dess invånare dödades i en massaker.
Under det tidiga 1800-talet skedde en intensiv tillströmning av bosättare till de nya delstaterna väster om Appalacherna. Delstaten Illinois där Chicago ligger blev en del av Unionen år 1818.
Chicago grundades den 12 augusti 1833 med ett invånarantal på omkring 350 personer. Med stadens stora tillväxt de närmaste åren gav delstaten Illinois Chicago stadsrättigheter den 4 mars 1837. Stora delar av staden förstördes i den stora chicagobranden 8-10 oktober 1871. Ganska omgående efter branden återuppbyggdes staden. Denna tidpunkt efter branden har av många historiker ansett som startpunkten för Chicagos snabba tillväxt.
Chicagos återuppbyggnad från grunden efter den stora branden blev en magnet för unga arkitekter som så småningom utvecklade en egen form inom modern arkitektur; ”Chicago School”. De första skyskraporna byggdes i Chicago i slutet av 1800-talet, bl.a. Reliance Building. Ledande arkitekter som Daniel Burnham, Frank Lloyd Wright och senare Ludwig Mies van der Rohe har ritat flera av buyggnaderna i Chicago. År 1973 färdigställdes den då högsta byggnaden i världen, Willis Tower (tidigare Sears Tower), som fortfarande dominerar stadsbilden och sedan terrorattackerna den 11 september 2001 åter är USA:s högsta byggnad.
Chicago växte lavinartat som en knutpunkt för kommunikationer i mellanvästern och blev ett gigantiskt centrum för kött- och spannmålsindustrin, vars råvaror levererades från prärierna väster och söder om staden. Industrierna lockade invandrare hit från olika delar av Europa, senare även från Sydstaterna, Asien och Latinamerika. I viss mån fortsätter invandringen än idag.
Den 1 maj 1886 bröt en generalstrejk ut i Chicago med krav för åtta timmars arbetsdag. Senare kom denna dag att firas som arbetarrörelsens helgdag Första maj i stora delar av världen.